........ .. .. . . .    . .  .  .   .. . . .. .... .. . . ... . .  . ...  .. . . . .       ... . . . ..  . .. ..  .     .  .... .  . .  . ..  ..    .  .. .. ...  .  .  . .

                

.. . ... .......  . . . .. ............. ...............     .. . .. ..    ..  .  .   ..  . .   . .  ...  .  . ... . .  ..  . .    .        ..      . .  ..     ..    .  .  . .


Home    


Performance    


Learning    

This terraced house in Hawley Square, Margate has served many uses since it was built around 1835. Initially a fashionable holiday home for the upper classes spending the season down from London by the sea, it soon found itself a packed boarding house for holiday-making workers in the summer and a feather & fur workshop in the winter, perhaps supporting the actors, actresses and audience of the Theatre Royal next door.


From the 1970s the house became offices, first for the local authority, and later for a firm of solicitors, until the '90s when it was used only for storing files.


In 2015 Sam Causer bought the house to become his home, with the architecture studio in the mews behind.  The refurbishment has allowed experimentation into a form of 'light-touch' conservation, with an (almost) strict adherence to SPAB principles of repair and contemporary intervention only, as distinct from 'renovation' where old surfaces and materials are made to appear new.

1835 HOUSE

Hawley Square, Margate

2017

The colour of the wall in the first floor sitting room (shown in the image far right) is curious; we think the orange is not a paint, but a historic glue used to adhere wallpaper to the plaster. This would explain why it is so thin, and loosely applied. The yellow-beige over-tones are the remaining backing of wallpaper which light rubbing with a damp cloth did not remove.  Other walls in the room (image top right and below right) seem to be of light custard-yellow lime-washed plaster. The areas of white are a contemporary marble dust plaster we used to fill the holes and make repairs where it had fallen off when the wallpaper was removed.



Society    

The photo below shows the house during the repair process in early 2016 peeling back layers, each necessitating a choice about how much further to go. The image reveals how loose the original plaster had become; most of it held in place only by the 1930s wallpaper.  The image to the left) also taken during construction) shows the new tiled shower walls of pink and blue.

The timber fire surround (below) was found on ebay, and replaces 1990s panelling, itself concealing a 1930 tiled surround, all of which was removed. In the next phase of work we will line the flue and install a working fire grate.